Utorak, Ožujak 20, 2018

Grad Gospić

23. obljetnica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta

siroka kula_2014_1

Navršila se 23. obljetnica stradavanja civila sa područja Široke Kule i okolnih mjesta, mahom  starijih ljudi i žena, među kojima je bilo i  dvoje djece Verica Nikšić (13) i Ivica Nikšić (17). Ukupno  je na tom  području  ubijeno 40 civila. Do sada su ekshumirani  posmrtni ostaci 30 mještana, a za 10 se još uvijek traga.

    Njima u spomen poklonili su mnogi. Najprije su članovi Udruge 100%  hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata održali sat povijesti u OŠ „dr. Franjo Tuđman u Ličkom Osiku. Njih 26 susreli su se s učenicima i učiteljima govoreći okupljenima o Domovinskom ratu kakvog je teško pronaći u udžbenicima. Zatim su  invalidi i  učenici krenuli pješice  prema Širokoj Kuli. Na komemoraciji kod Spomen obilježja prvi su položili cvijeće i zapalili svijeću učenici i ravnatelj OŠ dr. Franjo Tuđman  za Vericu Nikšić koja je te jeseni 1991. godine krenula u 7. razred. Izaslanstvo Grada Gospića predvodio je gradonačelnik Petar Krmpotić,  u pratnji zamjenika Marte Grgurić i Ivana Biljana, te predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića. Žrtvama se poklonio i župan ličko-senjski Milan Kolić, a slijedila su izaslanstva Ministarstva branitelja, PU Ličko-senjske senjske, svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i rodbina ubijenih. U ime Udruge 100% HRVI I. skupine vijenac je položio predsjednik Đuro Glogoški. Molitvu je predvodio vlč. Luka Blažević, dok je koncelebriranu sv. misu u crkvi sv. Mateja predvodio vlč. Ante Rotim, dugogodišnji svećenik iz Donje Lomnice. U Područnoj školi u Širokoj kuli postavljeni su panoi s tekstovima i fotografijama vezanim u Domovinski rat, uz projekciju filmskog materijala.

siroka kula_2014_2 siroka kula_2014_3 siroka kula_2014_4 siroka kula_2014_5

 

Gradonačelnik primio najmlađe sugrađane

djecji tjedan_5

U povodu obilježavanja Dječjeg tjedna u Gradskoj vijećnici Grada Gospića upriličen je prijem djece iz Dječjeg vrtića Pahuljica i djece iz OŠ Dr. Jure Turića. Ovom prigodom gradonačelnik g. Petar Krmpotić uputio je riječi dobrodošlice prisutnima, te je upoznao djecu s načinom rada Gradske uprave i poslovima gradonačelnika. Djeca vrtićkog uzrasta priredila su za ovu prigodu program recitacija, uputivši na kraju poziv gradonačelniku na Jesensku svečanost koju svake godine organizira Dječji vrtić Pahuljica.

Osnovnoškolci su bili kreativni u postavljanju mnogobrojnih pitanja vezanih za dodatne sportske aktivnosti i sadržaje koje bi željeli u svom gradu. Gradonačelnik je obećao da će ozbiljno razmotriti njihove prijedloge na nekom od skorih susreta s njihovim ravnateljima. Ovom prigodom dječja gradonačelnica Katarina Prša uručila je gradonačelniku Monografiju Zaboka sa godišnjeg susreta Gradova i općina- Prijatelja djece na kojemu je sudjelovala.

Na kraju susreta gradonačelnik je uputio svim djelatnicima Dječjeg vrtića Pahuljica kao i djelatnicima OŠ Dr. Jure Turića zahvalu na trudu koji svakodnevno ulažu u svoj posao koji je iznimno zahtjevan i odgovoran. 

djecji tjedan_1 djecji tjedan_2 djecji tjedan_3 djecji tjedan_4 djecji tjedan_6 djecji tjedan_7 djecji tjedan_8 djecji tjedan_9

   

Obilježavanje Dječjeg tjedna- otvoren Kutić dječjeg čitanja

DSCN4632

Povodom obilježavanja međunarodnog Dječjeg tjedna izaslanstvo Grada Gospića posjetilo je Dječji odjel  Opće bolnice Gospić. Ovom prigodom otvoren je novoformirani Kutić dječjeg čitanja. Knjige za kutić donirala je Samostalna narodna knjižnica Gospić, Društvo naša djeca kao i  Dječje Gradsko vijeće Grada Gospića.

U svom obraćanju zamjenica gradonačelnika gđa Marta Grgurić istaknula je kako Grad Gospić kontinuirano prati i potpomaže ovakve akcije što potvrđuje i status  Grad - prijatelj djece. Kutić dječjeg čitanja formiran je s ciljem lakšeg i ugodnijeg boravka naših najmlađih sugrađana koji provode vrijeme na odjelu tijekom svog liječenja. Prisutnima se obratila i ravnateljica Opće bolnice Gospić gđa Sandra Čubelić zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj lijepoj gesti. 

   

U Gospiću obilježen Dan neovisnosti

dan neovisnosti_2014

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske izaslanstva Grada Gospića, Ličko-senjske županije, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  Policijske uprave Ličko-senjske  uz riječi molitve gospićkog župnika mons. Mile Čančara, položila su vijenac i zapalila svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću.

   

Dječji tjedan 2014.

djecji tjedan_2014

   

Grad se prijavio na projekt osiguravanja bolje zapošljivosti osoba u nepovoljnom položaju

Grad Gospić je s Gradom Jastrebarsko i Centrom znanja „Profectus" partner na projektu „Unaprjeđenje znanja i vještina za bolju zapošljivost osoba u nepovoljnom položaju", kojeg financira Europski socijalni fond na temelju raspisanog natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih na poziv Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza III.

Cilj ovog projekta je unaprijediti znanja, vještine i kompetencije potrebne na tržištu rada osoba u nepovoljnom položaju te podići razinu svijesti poslodavaca i lokalne zajednice o mogućnostima i dobrobiti zapošljavanja ove ciljane skupine.

Sličan projekt do sada se nije provodio na području Gospića, a predstavlja dio uspješne prakse poticanja zapošljavanja koja se provodi na razini Europske unije. Vođen primjerima ostalih europskih zemalja Grad Gospić je isto tako na svom području prepoznao nedovoljnu uključenost osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada kao i njihov neiskorišteni potencijal, te je stoga odlučio ne propustiti ovaj natječaj.

Projektna prijava je zadovoljila administrativnu provjeru i trenutno je u fazi 3 - odabir projekta, nakon koje slijede provjera prihvatljivosti i odluka o financiranju.

   

Stranica 84 od 113

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting