Ponedjeljak, Lipanj 25, 2018

U Ličko-senjskoj županiji otvoren privremeni Ured predsjednice RH

Podizanjem državne zastave uz himnu Republike Hrvatske u izvedbi Gradskog zbora Vila Velebita jučer je u zgradi Ličko-senjske županije otvoren privremeni Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Uz mnogobrojne građane koji su se okupili kako bi dočekali i pozdravili predsjednicu bili su i predstavnici Grada Gospića i Ličko-senjske županije. Srdačnu dobrodošlicu u grad Gospić predsjednici je u svom obraćanju uputio gradonačelnik Karlo Starčević sa željom da se u gradu Gospiću osjeća u svojstvu domaćina. U svom govoru osvrnuo se i na negativni trend gibanja, svakodnevni odlazak mladih i nedostatak radnih mjesta s naglaskom kako je njegov cilj upravo suprotno, nastojati stvoriti pozitivno ozračje i zadržati ljude bez kojih na ovim prostorima nema budućnost.

Na samom kraju prisutnima se obratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula je kako je ovo prekrasna županija s ogromnim potencijalima - kao prometno središte, prostor s nacionalnim parkovima i parkovima prirode,  prekrasnom prirodom, šumama, poljima, ravnicama, njivama…

No, unatoč svim tim prednostima, struktura gospodarstva je nažalost takva da 99% čine mali poduzetnici i obrtnici kojima treba snažna podrška u razvoju jer danas Lika zaostaje, kako po indeksu razvijenosti,a tako i po činjenici da je posljednja kada je riječ o bruto-društvenom proizvodu što je u suprotnosti sa svim dosadašnjim pokazateljima.

Isto tako, ukazala je na glavni problem naše županije, a to je depopulacija. Zastrašujuće su brojke koje govore koliko je obitelji napustilo i svakodnevno napušta Liku na što se posebno u svom govoru osvrnula i predsjednica nimalo ne uljepšavajući stvarnu situaciju.  

"Ovo je najveća hrvatska županija, osam puta veća od Zagreba, međutim Zagreb ima 15 puta više stanovnika nego što ga ima Lika. Lika je na razmeđi putova između urbanih središta Zagreba,Rijeke i Splita. I ono što se u Lici najviše osjeća, kao i u mnogim županijama,  jest depopulacija, demografski trendovi koji su broj jedan u Hrvatskoj. Ovo što čujemo da nam pada nezaposlenost to su samo krive brojke. To je rezultat toga što nam ljudi odlaze iz ruralnih krajeva u urbane centre ili što je još i gore negdje drugdje , u neku drugu državu u EU ili u prekomorju. A potencijali za razvoj ovdje ogromni su."

Unatoč poražavajućim brojkama i ne tako sjajnoj trenutnoj slici Like, svoj govor zaključila je ipak optimistično „Lika je predivna, Lika je naša, zajedno ćemo raditi na tome da Liku osnažimo i da po demografskim i gospodarskim pokazateljima stane u vrh Hrvatske".

Svoj radni dan predsjednica je nastavila posjetom Osnovnoj školi dr. Jure Turića kao i mnogobrojnim sastancima i prijemima.

Tijekom prijepodneva predsjednica je imala sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima o čemu ćemo vas iscrpno izvijestiti, pogotovo o iscrpnom izlaganju gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića.

mDSCN9433

mDSCN9434

mDSCN9448

mDSCN9461

mDSCN9465

mDSCN9472

mDSCN9483

mDSCN9486

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting